Eelt

Wat is eelt?

Eelt is een plaatselijke verdikking van de hoornlaag, de bovenste laag dode huidcellen van de opperhuid. Een dun laagje eelt op de voeten is normaal. Haal deze natuurlijke beschermlaag niet weg, anders kunnen er pijnlijke plekken ontstaan.

Bij veel mensen wordt deze beschermlaag  echter te dik en gaat pijn doen bij het lopen. Dan hebben we te maken met overtollig eelt, vaak in combinatie met eeltpitten.

Eelt is te herkennen aan de geelachtige kleur. Bij een dikke eeltlaag kan de kleur wat glazig zijn. De huid is hard, verdikt en voelt ruw aan.

Hoe ontstaat eelt op voeten?

Eelt ontstaat door plaatselijke wrijving of druk. Hierdoor worden er meer nieuwe huidcellen aangemaakt dan er afsterven en ontstaat er een opeenhoping van cellen. Eelt kan ontstaan door schoenen die te ruim zijn of een te harde, dunne zool hebben. Ook het dragen van slippers en met name het wrijven van de hak langs de rand van de slipper vergroot de kans op eelt. Andere oorzaken zijn het dragen van schoenen zonder sokken, te kleine sokken, extreme zweetvoeten, veel staan of overgewicht. Eelt kan ook ontstaan door een verkeerde stand van de voeten. Eelt is vooral op de bal van de voet en de randen van de hiel en de tenen te vinden. Bij het ouder worden neemt de kans op eeltvorming toe. Veel overtollig eelt kan pijn en kloven veroorzaken.
Tips om eelt te voorkomen

  • Smeer de voeten dagelijks in met een crème om de huid zacht te houden
  • Draag goed passende schoenen
  • Loop niet te veel op slippers of ander schoeisel met een dunne zool
  • Let op uw gewicht, dat voorkomt overbelasting van de voeten

Behandeling door de pedicure

Dit eelt kan door mij deskundig worden terug gebracht tot de normale dikte en eventuele eeltpitten worden verwijderd.
Ik zorg niet alleen voor het verwijderen van overtollig eelt, waardoor u weer op ‘wolken’ loopt, maar ik kan ook de oorzaken daarvan bepalen en eventueel advies geven.