Behandelingen

Pedicure behandeling
Bij uw eerste behandeling wordt eerst de anamnese afgenomen. Dit is een vraaggesprekje waarin de gezondheid en eventuele klachten aan bod komen. Indien noodzakelijk zal dan tevens een blauwdruk van uw voeten worden gemaakt. Door het maken van een blauwafdruk ben ik in staat om op een professionele wijze pijnpunten en voetklachten te beoordelen. Daarnaast kan ik u advies en voorlichting geven en indien noodzakelijk, doorverwijzen naar andere disciplines. Ik werk met een zogenaamde nat-techniekmotor, wat betekent dat tijdens het frezen er een vloeistof (desinfectant) gesproeid wordt. Hierdoor is de behandeling vrijwel pijnloos en voelt het aangenaam aan doordat er steeds gekoeld wordt.   Pedicurebehandeling:

Deel pedicurebehandeling:

  • het verwijderen van één likdoorn of
  • het behandelen van één schimmelnagel of
  • het behandelen van één ingroeiende nagel of
  • het behandelen van één eeltlokatie of
  • het behandelen van één blaar

Nagelregulatie:

Cosmetische voetverzorging

  • Manicure nagels (knippen, reinigen en verzorgen nagelomgeving)
  • nagelcorrectie mycose nagels
  • Lakken teennagels met nagellak, gellak of gel

Wellness behandelingen

Eelt

eelt

Wat is eelt?

Eelt is een plaatselijke verdikking van de hoornlaag, de bovenste laag dode huidcellen van de opperhuid. Een dun laagje eelt op de voeten is normaal. Haal deze natuurlijke beschermlaag niet weg, anders kunnen er pijnlijke plekken ontstaan.

Bij veel mensen wordt deze beschermlaag  echter te dik en gaat pijn doen bij het lopen. Dan hebben we te maken met overtollig eelt, vaak in combinatie met eeltpitten.

Eelt is te herkennen aan de geelachtige kleur. Bij een dikke eeltlaag kan de kleur wat glazig zijn. De huid is hard, verdikt en voelt ruw aan.

Hoe ontstaat eelt op voeten?

Eelt ontstaat door plaatselijke wrijving of druk. Hierdoor worden er meer nieuwe huidcellen aangemaakt dan er afsterven en ontstaat er een opeenhoping van cellen. Eelt kan ontstaan door schoenen die te ruim zijn of een te harde, dunne zool hebben. Ook het dragen van slippers en met name het wrijven van de hak langs de rand van de slipper vergroot de kans op eelt. Andere oorzaken zijn het dragen van schoenen zonder sokken, te kleine sokken, extreme zweetvoeten, veel staan of overgewicht. Eelt kan ook ontstaan door een verkeerde stand van de voeten. Eelt is vooral op de bal van de voet en de randen van de hiel en de tenen te vinden. Bij het ouder worden neemt de kans op eeltvorming toe. Veel overtollig eelt kan pijn en kloven veroorzaken.

Tips om eelt te voorkomen

  • Smeer de voeten dagelijks in met een crème om de huid zacht te houden
  • Draag goed passende schoenen
  • Loop niet te veel op slippers of ander schoeisel met een dunne zool
  • Let op uw gewicht, dat voorkomt overbelasting van de voeten

Behandeling door de pedicure

Dit eelt kan door mij deskundig worden terug gebracht tot de normale dikte en eventuele eeltpitten worden verwijderd.
Ik zorg niet alleen voor het verwijderen van overtollig eelt, waardoor u weer op ‘wolken’ loopt, maar ik kan ook de oorzaken daarvan bepalen en eventueel advies geven.

 

Schimmelnagel (kalknagel)

schimmelnagel

Hoe herkent u een schimmelnagel en wat kunt u er aan doen?

Een schimmelnagel is een verdikte, verkleurde en brokkelige nagel, veroorzaakt door een schimmelinfectie die in de nagel groeit. Een verdikte brokkelige nagel wordt in de volksmond ook wel een kalknagel genoemd. Naar schatting heeft meer dan een kwart van de Nederlanders een schimmelinfectie aan de teennagels.

Schimmels gedijen het beste in een vochtig klimaat en zijn erg besmettelijk. Verkeerd groeiende of beschadigde teennagels van warme, vochtige voeten zijn extra gevoelig voor schimmelinfecties.

Zo kunt u een schimmelnagel herkennen:

  • de nagel is verdikt of verhardt
  • de nagel wordt bobbelig
  • de nagel brokkelt af
  • de nagel verkleurt (van roze naar wit of geel naar donkergeel/oker)
  • de nagel kan loslaten (geleidelijk aan of meteen)
  • het gebied rondom de nagel kan pijn doen of jeuken

Hoe loopt u schimmelnagels op ?

Vermoedelijk raakt eerst de huid besmet met een schimmel, en van daar uit later de nagels. Schimmels zijn overal in de omgeving. Ze maken schimmelsporen. Deze zijn heel klein en verspreiden zich gemakkelijk. De voeten kunnen besmet raken met een schimmel door met blote voeten rond te lopen in kleedkamers, douche ruimten, sportclubs, zwembaden, sauna’s, etcetera.

Schimmelsporen kunnen ook in leven blijven in schoenen en van daar uit weer de huid besmetten.

Wat kunt u zelf doen?

Het oplopen van een schimmelinfectie aan de teennagels is in veel gevallen te voorkomen, door het nemen van een aantal simpele maatregelen:

  • Was uw voeten dagelijks, liefst zonder zeep.
  • Droog uw voeten goed af, vooral tussen de tenen.
  • Draag sokken van absorberend, natuurlijk materiaal als wol of katoen.
  • Vermijd zoveel mogelijk het dragen van synthetische kousen of panty’s.
  • Trek elke dag schone sokken aan.
  • Draag zoveel mogelijk open schoenen.
  • Kies liefst voor schoenen van echt leer.
  • Verwissel na het passen van nieuwe schoenen van sokken.
  • Wissel regelmatig van schoenen, draag schoenen niet te lang achter elkaar
  • Desinfecteer schoenen en sokken met een schimmelwerend middel.
    Draag altijd slippers in openbare ruimtes als kleedkamers, douches of sauna’s.


Zijn schimmelnagels besmettelijk ?

Iedereen komt doorlopend met schimmels in aanraking, maar niet iedereen raakt besmet. Het heeft ook te maken met de persoonlijke weerstand tegen schimmels. Toch zijn de schimmels die een infectie veroorzaken meestal afkomstig van een mens (of dier) in uw omgeving. De schimmel zit in huidschilfertjes van mensen (of dieren) met een schimmelinfectie. De huidschilfertjes laten los en kunnen zich zo verspreiden.

Genezing: met medicatie

Schimmels gaan in het bloed zitten en zijn eigenlijk alleen met antischimmel-medicatie goed te genezen. Deze medicatie is echter erg belastend voor de nieren en lever. Bij mensen met bepaalde ziektes, aandoeningen of een verminderde weerstand, zal de huisarts deze medicatie liever niet voorschrijven. In dat geval is een uitwendige behandeling door een pedicure de beste oplossing.

Behandeling door de pedicure

De pedicure freest verdikte nagels grondig af en adviseert u over voetverzorging en het gebruik van schimmeldodende middelen. Voor een acceptabele vorm van herstel zijn wel meerdere bezoeken nodig. Het uiteindelijke resultaat van de behandeling valt of staat met het consequent volhouden ervan. Let wel: de uitwendige aanpak van schimmelnagels leidt zelden tot 100% genezing en het behandelingsproces vergt veel tijd en geduld.

Voetmassage

voetmassage

Wat is een voetmassage?

Voetmassage heeft tot doel het bewerken van de voetspieren, het stimuleren van de bloedsomloop in de voet en daarmee automatisch het verstevigen van de voetbogen die gevormd worden door diverse peesbladen.

Tevens wordt tijdens de voetmassage de lymfe gestimuleerd om afvalstoffen af te voeren, wat weer een gunstig effect heeft op het voorkomen van oedeem (vochtophoping). Je traint als het ware de lymfe om vocht af te voeren. Met name in de onderste extremiteiten (ledematen) komt dit vasthouden van weefselvocht nog al eens voor.

Tijdens de voetmassage zullen de diverse voetspieren eerst gedehydrateerd (droog gemaakt) worden. Vervolgens, met toenemende druk zullen de spieren gestimuleerd worden in hun vermogen. Tot slot worden de spieren weer op normale spanning gebracht, waarna de afronding kan beginnen.

Voetmassage kan een stimulerend effect hebben maar ook een ontspannend effect. Het verschil in resultaat wordt bereikt tijdens de afronding van de massage. Wil men een stimulerende voetmassage dan zal stevig afgerond worden, kiest men echter voor een ontspannende voetmassage dan zal de afronding bestaan uit het steeds minder intensief worden van de behandeling.

De voetmassage heeft een ontspannende werking. Beide voeten en onderbenen worden gemasseerd. U voelt daardoor weer letterlijk en figuurlijk grond onder de voeten
Een voetmassage duurt ongeveer 45minuten. Contra indicaties voetmassage:
(wanneer mag u geen behandeling ondergaan)

  • Wanneer u ziekten of verwondingen aan uw voet(en) heeft, die behandeling niet mogelijk maken (spataderen, ontstoken aders en voetschimmel).
  • Bij infecties of besmettelijke ziekten met koorts (ook niet bij griep).
  • Wanneer u kanker heeft of anders in overleg met de oncologisch verpleegkunde.
  • Bij trombose.
  • Bij hartkwalen.

Voor de behandeling:

Wanneer u een afspraak wilt gaan maken voor een behandeling in mijn praktijk zijn er een aantal punten van belang:
Als er een reden is waarom ik een massage niet kan/mag toepassen noemt men dit een contra-indicatie.
Kijk even bij de massage waar u een afspraak voor wilt maken of bij u geen sprake is van een contra-indicatie.
Wanneer u in behandeling bent bij een arts, overleg dan altijd of deze het goedkeurt dat u deze massage laat toepassen.
Ik ben geen arts en kan en mag daarom ook geen diagnose stellen.
U dient een behandeling bij uw reguliere arts altijd voort te zetten.

Hygiëne staat in mijn praktijk hoog in het vaandel. Niet alleen van mij naar mijn cliënt toe, maar ook andersom.
Het zou heel fijn zijn als u de moeite neemt om u even op te frissen voordat u mijn praktijk bezoekt.
Kies voor gemakkelijk zittende kleding die niet afknelt (Bv. een joggingbroek).
Bovendien is het bij een voetmassage  handig als de broek iets opgerold kan worden zodat ik goed alle acupressuurpunten  op uw onderbeen bereiken kan.

Tijdens de behandeling:

U bent belangrijk!
Elke cliënt is anders en ik zie dan ook elke cliënt als individu.
Vindt u het prettig om in stilte de behandeling te ondergaan prima, maar ook wanneer u een praatje wilt maken is dat prima.
Ik heb altijd een ontspannend muziekje op de achtergrond maar het is ook geen probleem wanneer u dit liever niet heeft.
Wilt u tijdens de behandeling een op of aanmerking maken of heeft u vragen, schroom niet en zeg het gewoon.
U bent op dat moment hier en er is alle tijd voor.
Ook wanneer u tijdens de behandeling iets als pijnlijk of minder prettig ervaart, geef het even aan dan kan ik daar meteen op reageren.
Het komt weleens voor dat iemand een emotionele reactie krijgt tijdens een behandeling, dit is heel normaal en u hoeft zich hier dan ook absoluut niet voor te schamen.

Na de behandeling:

Nadat u rustig bent gaan zitten krijgt u een glaasje water.
Dit is erg belangrijk om te helpen bij het afvoeren van de afvalstoffen.
Hiermee verkleint u ook de kans op hoofdpijn na de behandeling.
Het kan echter wel voorkomen dat u na de behandeling hoofdpijn krijgt of dat u duizelig of licht in het hoofd bent.
U zou zich moe kunnen voelen of juist heel energiek.
Wanneer u achteraf nog vragen heeft kunt u me altijd bellen of mailen.
Ik zal niet altijd in staat zijn u meteen telefonisch te woord te staan maar wanneer u een boodschap inspreekt bel ik zo snel mogelijk terug.

Voetreflexmassage

voetreflexmassage
wat doet een voetreflexbehandeling voor u?

Bij reflexologie gaan we er van uit dat er zich op onze handen en voeten reflexgebieden bevinden die zich spiegelen aan klieren en organen op andere plekken in ons lichaam.
Door deze reflexgebieden te masseren/behandelen zorgen we voor een betere doorbloeding en zenuwgeleiding, waardoor eventuele blokkades worden opgelost.
Tevens zorgt het totale gevoel van ontspanning, welzijn en evenwicht ervoor dat we het lichaam helpen met het zelf genezend vermogen.
Het is dan ook voor iedereen zeer belangrijk om “een gezonde geest in een gezond lichaam” te hebben.

Iemand hoeft niet ziek te zijn om baat te hebben bij voetreflexmassage.
Veel mensen geeft een behandeling een enorme boost of juist een gevoel van totale ontspanning, voor anderen is het een preventief middel om niet uit balans te raken.
Als u voetreflex wilt ondergaan om een klacht te behandelen/op te lossen dan zijn er meerdere behandelingen nodig.

Deze behandeling is niet geschikt voor zwangere vrouwen, omdat ik accupunten behandel die weeën op zouden kunnen wekken.
Een voetreflexbehandeling duurt ongeveer een uur. Contra indicaties voetreflexmassage:
(wanneer mag u geen behandeling ondergaan)

  • Wanneer u zwanger bent.
  • Wanneer u ziekten of verwondingen aan uw voet(en) heeft, die behandeling niet mogelijk maken (spataderen, ontstoken aders en voetschimmel).
  • Bij infecties of besmettelijke ziekten met koorts (ook niet bij griep).
  • Wanneer u kanker heeft of in overleg met de oncologisch verpleegkundige.
  • Bij trombose.
  • Bij hartkwalen.

NB: Wanneer u onder behandeling staat bij een arts dient u ALTIJD toestemming te vragen voor een voetreflexmassage.
Voetreflexmassage is geen vervanging voor medicijnen en behandeling door een arts of andere deskundige. Het vormt echter wel een effectieve aanvulling op reguliere behandelingen.

Voor de behandeling:

Wanneer u een afspraak wilt gaan maken voor een behandeling in mijn praktijk zijn er een aantal punten van belang:
Als er een reden is waarom ik een massage niet kan/mag toepassen noemt men dit een contra-indicatie.
Kijk even bij de massage waar u een afspraak voor wilt maken of bij u geen sprake is van een contra-indicatie.
Wanneer u in behandeling bent bij een arts, overleg dan altijd of deze het goedkeurt dat u deze massage laat toepassen.
Ik ben geen arts en kan en mag daarom ook geen diagnose stellen.
U dient een behandeling bij uw reguliere arts altijd voort te zetten.

Hygiëne staat in mijn praktijk hoog in het vaandel. Niet alleen van mij naar mijn cliënt toe, maar ook andersom.
Het zou heel fijn zijn als u de moeite neemt om u even op te frissen voordat u mijn praktijk bezoekt.
Het is verstandig om voorafgaand aan de behandeling thuis alvast een glaasje water te drinken.
Dit is natuurlijk altijd belangrijk maar het helpt nu extra om de afvalstoffen af te voeren die we tijdens de behandeling los maken.
Uiteraard krijgt u na de behandeling ook nog een glaasje water bij mij.
Kies voor gemakkelijk zittende kleding die niet afknelt (Bv. een joggingbroek).
Bovendien is het bij een voetreflexmassage  handig als de broek iets opgerold kan worden zodat ik goed bij alle acupressuurpunten kan op uw onderbeen.

Tijdens de behandeling:

U bent belangrijk!
Elke cliënt is anders en ik zie dan ook elke cliënt als individu.
Vindt u het prettig om in stilte de behandeling te ondergaan prima, maar ook wanneer u een praatje wilt maken is dat prima.
Ik heb altijd een ontspannend muziekje op de achtergrond maar het is ook geen probleem wanneer u dit liever niet heeft.
Wilt u tijdens de behandeling een op of aanmerking maken of heeft u vragen, schroom niet en zeg het gewoon.
U bent op dat moment hier en er is alle tijd voor.
Ook wanneer u tijdens de behandeling iets als pijnlijk of minder prettig ervaart, geef het even aan dan kan ik daar meteen op reageren.
Het komt weleens voor dat iemand een emotionele reactie krijgt tijdens een behandeling, dit is heel normaal en u hoeft zich hier dan ook absoluut niet voor te schamen.

Na de behandeling:

Nadat u rustig bent gaan zitten krijgt u een glaasje water.
Dit is erg belangrijk om te helpen bij het afvoeren van de afvalstoffen.
Hiermee verkleint u ook de kans op hoofdpijn na de behandeling.
Het kan echter wel voorkomen dat u na de behandeling hoofdpijn krijgt of dat u duizelig of licht in het hoofd bent.
U zou zich moe kunnen voelen of juist heel energiek.
Wanneer u achteraf nog vragen heeft kunt u me altijd bellen of mailen.
Ik zal niet altijd in staat zijn u meteen telefonisch te woord te staan maar wanneer u een boodschap inspreekt bel ik zo snel mogelijk terug.

Stoelmassage

Massagestoel
Wat is de stoelmassage?

Stoelmassage is een ontspannen drukpuntmassage van nek, schouders, armen, handen en rug.
Het is een zeer effectieve manier om de bloedsomloop te bevorderen, de energiebanen beter te laten stromen en het lichaam in balans te brengen. Hierdoor voelt u zich weer lekker ontspannen en fit.
De behandeling wordt uitgevoerd op een speciaal hiervoor ontwikkelde massagestoel.
De hele behandeling duurt circa 20 minuten.

De voordelen van een stoelmassage zijn:

  • De massage kan over de kleding heen worden gegeven
  • U hoeft zich dus niet uit te kleden
  • Zittend voelt u zich vaak comfortabeler dan liggend
  • De speciale, ergonomische massagestoel ondersteunt alle ledematen
  • Zo kan het lichaam tijdens de massage volledig ontspannen
  • Er komt geen olie aan te pas
  • Dus geen plakkerig gevoel na een massage
  • U kunt direct weer aan de slag

Voor de behandeling:

Wanneer u een afspraak wilt gaan maken voor een behandeling in mijn praktijk zijn er een aantal punten van belang:
Als er een reden is waarom ik een massage niet kan/mag toepassen noemt men dit een contra-indicatie.
Wanneer u in behandeling bent bij een arts, overleg dan altijd of deze het goedkeurt dat u deze massage laat toepassen.
U dient een behandeling bij uw reguliere arts altijd voort te zetten.

Contra indicatie

  • Koorts (kans op verergering door toename van de stofwisseling)
  • Kanker (overleg met uw arts)
  • Slechte algemene toestand (onvoldoende verwerking van massageprikkels)
  • Extreme vermoeidheid/uitputting (onvoldoende verwerking van massageprikkels)
  • Besmettelijke huidaandoeningen (i.v.m. besmetting en prikkeling van het proces, daardoor gevaar van uitbreiding of verergering)
  • Infecties zoals griep, verkoudheid, keelontsteking enz. (gevaar om nieuwe acute fase op te wekken omdat het proces geprikkeld word)
  • Actieve ontstekingen (o.a. bij reuma, massage kan dit doen verergeren)
  • Verwondingen (schaaf,-snij,-steek- of brandwonden zijn erg onprettig om te worden gemasseerd

Hygiëne staat in mijn praktijk hoog in het vaandel. Niet alleen van mij naar mijn cliënt toe, maar ook andersom.
Het zou heel fijn zijn als u de moeite neemt om u even op te frissen voordat u mijn praktijk bezoekt.
Het is verstandig om voorafgaand aan de behandeling thuis alvast een glaasje water te drinken.
Dit is natuurlijk altijd belangrijk maar het helpt nu extra om de afvalstoffen af te voeren die we tijdens de behandeling los maken.

Tijdens de behandeling:

U bent belangrijk!
Elke klant is anders en ik zie dan ook elke klant als individu.
Deze massage is het meest effectief indien deze in stilte wordt ondergaan echter wilt u tijdens de behandeling een op of aanmerking maken of heeft u vragen, schroom niet en zeg het gewoon.
Ik heb altijd een ontspannend muziekje op de achtergrond maar het is ook geen probleem wanneer u dit liever niet heeft.
Ook wanneer u tijdens de behandeling iets als pijnlijk of minder prettig ervaart, geef het even aan dan kan ik daar meteen op reageren.
U bent op dat moment hier en er is alle tijd voor.
Het komt weleens voor dat iemand een emotionele reactie krijgt tijdens een behandeling, dit is heel normaal en u hoeft zich hier dan ook absoluut niet voor te schamen.

(Zwemmers) eczeem of voetschimmel

eczeem

Zwemmerseczeem is geen eczeem, maar een schimmelinfectie van (meestal) een of beide voeten. Een betere benaming, die ook wordt gebruikt, is “voetschimmel”.

Hoe herkent u (zwemmers) eczeem of schimmel ?

Zwemmerseczeem bestaat uit kleine witte schilfertjes tussen de tenen, meestal tussen de kleine teen en de teen ervoor.

De huid is droog en rood zijn en er kunnen kleine blaasjes of bultjes ontstaan. Veel mensen hebben last van jeuk of een branderig gevoel. De infectie breidt zich aan de randen uit en veroorzaakt hardnekkige, soms pijnlijke, kloofjes. Later kan de infectie zich uitbreiden naar de voetzool (waarbij kleine met pus gevulde bultjes ontstaan) of de nagels.

In enkele gevallen kan een plotselinge en hevige schimmelinfectie aan de voeten leiden tot eczeem aan de handen.

Hoe ontstaat (zwemmers) eczeem?

In onze leefomgeving zijn veel schimmels aanwezig en iedereen komt ermee in aanraking. Meestal hebben we er geen last van omdat het bovenste laagje van de huid dik genoeg is om de schimmel buiten te houden.  Heeft uw huid een neutrale zuurgraad, dan biedt de huid bescherming tegen voetschimmel.

Wanneer de huid echter beschadigd of langdurig vochtig is, vermindert de kwaliteit van deze bescherming. Schimmel tast de buitenste laag van de huid, de hoornlaag, aan en dringt de huid binnen.

Schimmels voelen zich het prettigst in een vochtige en warme ruimte. Alle factoren die de voeten warm en vochtig maken, verhogen de kans op zwemmerseczeem. Zwembaden zijn in deze erg berucht, vandaar ook de naam zwemmerseczeem.

Verspreiding

Zwemmerseczeem is besmettelijk. De afvallende huidschilfertjes bevatten schimmeldeeltjes en kunnen op een andere plek van het lichaam of bij een andere persoon een nieuwe infectie veroorzaken.

In de meeste gevallen vindt besmetting plaats in doucheruimtes, zwembaden en kleedkamers waar veel mensen blootsvoets lopen. Ook via beddengoed en kleding kan besmetting plaatsvinden.

Advies van uw pedicure.

Loopt u zwemmerseczeem op, dan is behandeling mogelijk met schimmelbestrijdende middelen in de vorm van crèmes, huidspray, smeersel of lotion. Bij de behandeling is wel geduld nodig, tenminste enkele weken.

Niet alleen de voeten, maar ook de sokken en schoenen dienen goed gereinigd te worden, omdat de schimmel ook hier actief kan zijn.  Voorkomen is beter dan genezen. Draag daarom badslippers. Was uw voeten na het zwemmen goed, bij voorkeur met weinig of geen zeep, en droog ze goed af (vergeet de tenen niet).

Hielkloven

hielkloven

Wat zijn hielkloven?

Klovende hielen zijn hielen met een relatief dikke eeltlaag waarin diepe kloven ontstaan. Deze kloven zijn vaak bijzonder pijnlijk en kunnen zelfs problemen geven bij lopen.

De kloven kunnen gaan bloeden of de huid kan zelfs ontstoken raken.

Hoe ontstaan hielkloven

Vaak ontstaan hielkloven door overmatig eeltvorming in combinatie met een droge huid. Door een constante (verhoogde) druk op de hielen tijdens het lopen, kan het eelt barsten.  De elasticiteit van de huid is afgenomen en leidt daardoor tot scheurvorming  De hielen kunnen er  verkleurd uitzien met witte kloofjes en verticale barstjes en in sommige gevallen staat de huid een beetje open.

Maar naast de droge huid spelen meer factoren een rol bij het ontstaan van hielkloven: een staand beroep, een verminderde doorbloeding in de benen en voeten, het dragen van open schoenen en slippers, hormonale veranderingen, medicijn gebruik, overmatig transpireren, diabetisch, ouderdom, het lopen op blote voeten op harde en droge oppervlakken, een afwijkende voetstand, het negeren van een droge huid en overmatig eelt en een verminderd vetpolster onder hiel, eventueel in combinatie met overgewicht.

Wat kunt u zelf doen?

Het is belangrijk om zelf regelmatig uw voeten te controleren en alert te zijn op een droge huid en veel eeltvorming rondom de hielen. Overtollig eelt is in de beginfase te behandelen met een voetvijl of een puimsteentje. Pas op met teveel vijlen, dit kan het openbarsten van kloven bevorderen. Smeer de hielen twee maal daags in met een speciale voetcreme. Deze voetcreme tegen eelt reduceert eelt doeltreffend en vermindert wrijving aan de drukplekken. De huid wordt glad, zacht en soepel en beschermt de huid van de hielen tegen uitdroging.

Wat doet de pedicure om genezing te bevorderen?

Bij droge kloven wordt zoveel mogelijk overmatig eelt verwijderd, vooral de randjes eelt van de kloven. Dit is belangrijk om het herstel van elasticiteit van de huid te bevorderen. Pas dan is genezing van droge kloven goed mogelijk. Er zijn diverse producten verkrijgbaar om de huid in te vetten.

Bij vochtige kloven is de behandeling erop gericht zoveel mogelijk infecties te bestrijden. Bij kloven door schimmelinfectie in een vergevorderd stadium zal ik u  adviseren de huisarts te raadplegen.

Na de behandeling zal ik u advies en richtlijnen geven om de huid intensief te verzorgen.

Diverse mogelijkheden voor de teennagels

teennagels

Recolution

Wat is recolution?

Recolution is een permanente gellak behandeling welke onder een UV lamp uitgehard wordt.
Een trend op het gebied van nagellakken! Deze gel heeft veel voordelen en is uitermate geschikt om de natuurlijke nagel te verstevigen, vooral geschikt voor dunne/slappe nagels die snel breken.
De gellak trekt oneffenheden glad en geeft optisch een egale gezonde nagel, deze beschermt de natuurlijke nagel tegen breken/scheuren.
De gellak, recolution van LCN geeft een natuurlijk gevoel.
De gellak houdt circa  4-6 weken! ( alleen niet geschikt voor mycosenagels, dan adviseer ik de gel van Wilde pedique ( LCN)
De recolution van LCN bevat geen oplosmiddelen en is bijna reukloos en in diverse kleuren verkrijgbaar.
De gellak is uitermate geschikt voor bijzondere gelegenheden, vakanties etc. omdat hij meer bescherming biedt tegen beschadigingen.
De gellak wordt middels een frees verwijderd.

 

Wild Pedique

Wat is wild pedique?

De French Pedicure/Wild pedique is een manier van “lakken” op de natuurlijke teennagels.
Door middel van gel wordt er een mooie glimmende nagel gecreëerd met of zonder  een mooi wit randje.
De gel wordt over de natuurlijke nagel aangebracht en levert een prachtige verstevigende laag.
Voordat de gel op uw teennagels wordt aangebracht worden eerst uw teennagels in model gevijld en worden uw nagelriemen verzorgd.
Ook kunt u besluiten om in plaats van een wit randje een gekleurd randje met gel te laten zetten of de hele teennagel in kleur te maken.

Omdat de nagels van uw voeten veel langzamer groeien dan van uw handen heeft u hier wekenlang plezier van.
De gel groeit met uw nagels mee waardoor er uiteindelijk “uitgroei” zal ontstaan.
De gel beïnvloedt de nagelgroei niet.
Uw voeten zien er na deze behandeling meteen mooi en verzorgd uit.
Het voordeel van deze behandeling is dat u niet iedere keer weer uw teennagels hoeft te lakken en dat deze mooi blijven glimmen, niet beschadigd en niet dof worden. Na de behandeling zijn uw nagels direct droog en krasbestendig.

 

Nagellak

nagellak

Uiteraard kunt u de teennagels ook van een normale nagellak voorzien.

Enkele tips:

  • Breng eerst een blanke basislak aan op Uw nagels. Dit is om verkleuring van Uw nagels te voorkomen. Nagels die regelmatig gelakt worden met gekleurde nagellak worden op den duur namelijk geel. Die verkleuring krijg U niet zomaar weg en moet uitgroeien. U kunt dat beter voorkomen.
  • Doop het kwastje in de basislak en zet het kwastje (met een druppeltje) ongeveer in het midden van de oppervlakte van Uw nagels. Glijd steeds met het kwastje van nagelriem tot aan het nageltopje. Lak ook de zijkanten van Uw nagels met blanke lak, omdat Uw nagels overal beschermd moeten zijn tegen de gekleurde lak die U straks gaat opbrengen
  • Als de basislak goed droog is, lak dan op dezelfde manier met de gekleurde lak de nagel, maar overweeg om een dun lijntje van de nagel aan linker en rechterkant van de nagel, vrij te laten. Dan lijkt de nagel dunner. Vooral bij bredere nagels is dit aan te raden. Let op dat de nagellak niet langs Uw nagel in kiertjes van Uw nagel wegloopt, dat is een lelijk gezicht en dan moet U weer opnieuw beginnen. Laat ook dit laagje drogen en lak de nagel dan af met nog een laagje.
  • Nadat de nagels gedroogd zijn kunt U deze afwerken met een glanzende toplak welke zoveel mogelijk het afbladeren van de nagellak tegengaat.

LCN nagelproducten.

Ik maak in mijn praktijk gebruik van LCN producten. (uiteraard kunt u ook gebruik maken van uw eigen nagellak)

Dit zijn hoogwaardige nagellakken voor professioneel gebruik. LCN lak onderscheidt zich van anderen door de hoge kwaliteit, hoogglans, stootvastheid en de makkelijke verwerking.

Slippers

Indien u de teennagels met gewone nagellak gelakt wenst verzoek ik u, in verband met de uithardingtijd van de nagellak, om open teen slippers mee te brengen. Hierdoor wordt vroegtijdige beschadiging voorkomen.

Ingegroeide nagels

ingegroeide nagels

Hoe ontstaan ingroeiende teennagels?

De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels is druk door slecht passende schoenen, het verkeerd – te kort – knippen van nagels en een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie.
Zijwaartse druk van te smalle schoenen dwingt de nagelwal over de nagel heen. Bovenwaartse druk door schoenen met te weinig ruimte in hoogte voor de tenen, duwt de nagel dieper in het nagelbed.

Verkeerd knippen

Als de nagel te kort wordt geknipt geeft dat schijnbaar een verlichting vanwege drukvermindering. Maar meestal zijn dan de gevolgen erger dan de kwaal. Het zachte gedeelte van de teentop kan zich dan over de teennagel krullen, zodat het ingroeien weer opnieuw begint. Nagels hebben juist een beschermende werking voor de zachte teentoppen. Zij dienen altijd minimaal 1 millimeter uit te steken voorbij de teentoppen.

Een ander veelgemaakte fout is, dat men de hoek van de nagel schuin weg knipt. Ook weer om direct pijnverlichting te geven. Hierdoor kan de nagel steeds dieper in het zachte weefsel van de nagelwal binnendringen. Vaak is er ook nog sprake van een beschadiging door knippen, waardoor zich als het ware een scherpe splinter vormt welke nog makkelijker in het zachte weefsel dringt.

Voorkomen is beter dan genezen gaat zeker op voor een ingroeiende nagel. Wanneer u aandacht schenkt aan de volgende punten zijn deze pijnlijke aandoeningen te voorkomen.

  • knip teennagels altijd recht en niet te kort
  • Knip nooit hoekjes van de teennagel rond af
  • vijl ook de teennagels netjes glad zoals uw vingernagels
  • draag schoenen die voldoende ruimte bieden aan de tenen, zowel in breedte als in hoogte

Verloop

In veel gevallen spelen meer dan één van de zojuist genoemde factoren een rol. Wanneer uiteindelijk de nagel dieper in het zachte weefsel binnendringt, ontstaat er een ontsteking en in het ergste geval een bacteriële infectie. De huid wordt dan rood, glanzend en gespannen. Een kloppende pijn in de teen die gevoelig is bij de minste aanraking is het gevolg.

Behandeling door de pedicure

Ik adviseer u niet zelf langdurig te proberen een ingroeiende nagel te behandelen. Ik heb daartoe instrumenten en kan er voor zorgen dat de nagel optimaal glad wordt gemaakt en eventueel dunner gefreesd. Bovendien kan ik er voor zorgen dat de nagel drukvrij komt te liggen.

Likdoorn (eksteroog, pijnlijke eeltpit op de voet)

Wat zijn likdoorns?

Likdoorns, ook wel eksterogen genoemd,  zijn pijnlijke eeltplekken (eeltpitten) onder de voet of op of tussen de tenen. Een likdoorn ontstaat door toegenomen eeltvorming op een plek waar de huid blootstaat aan druk.
De aangroeiende eeltlaag boort zich (soms puntvormig) in het vlees en dit veroorzaakt pijn.

Hoe ontstaan likdoorns?

De belangrijkste oorzaken zijn slecht passend schoeisel (te smal, hoge hakken). Daarnaast kunnen standafwijkingen van de tenen (hamerteen, hallux valgus) of botuitgroeisels likdoorns veroorzaken.
Bij een hamerteen of naar binnen gedraaide teen (hallux valgus) kan ook een pijnlijke eeltknobbel ontstaan over het uitstekende gewricht, dit wordt een bunion genoemd.

Resumerend kunnen de oorzaken liggen in:

  • verkeerd schoeisel
  • hallux valgus (knokkel)
  • standafwijkingen van de voet
  • onjuiste afwikkeling van de voet

Hoe herkent u een likdoorn?

Likdoorns zijn ronde verdikte eeltplekken op een drukpunt. Dat kan zijn onder de voetzool, vooral aan de voorzijde, op de tenen daar waar de schoen knelt, aan de zijkant van de voeten/tenen of tussen de tenen. Likdoorns tussen de tenen kunnen verweekt zijn.
Soms kan het moeilijk zijn het verschil te zien tussen een likdoorn en een voetwrat. Het verschil is dat een likdoorn op een drukplek zit, en dat een wrat overal kan zitten. Door wat eelt weg te snijden wordt het verschil duidelijk: bij een wrat komen kleine zwarte puntjes in beeld, bij de likdoorn komt een hoornpit tevoorschijn.

Hoe wordt een likdoorn behandeld?

De pedicure haalt eerst zoveel mogelijk eelt rondom de likdoorn weg. Zo wordt de weg vrij gemaakt om de likdoorn goed te kunnen behandelen. Likdoorns die het moeilijkste zijn te behandelen zijn de neuro-vasculaire likdoorn en de likdoorn onder de nagel. Als de likdoorn is weggehaald dan wordt de plek rondom het gat drukvrij gelegd. In de eerste dagen voelt het alsof de likdoorn weer is teruggekomen. Na 2 tot 3 dagen zou de plek minder gevoelig moeten worden.

Wegnemen van de druk
De belangrijkste maatregel om een likdoorn te voorkomen is zorgen dat er geen druk meer op komt.
Dat betekent schoenen dragen die ruim genoeg zijn. Hoge hakken en puntschoenen zijn geen goed idee bij likdoorns.

Nagelbeugel

De nagelbeugel

Wanneer u last heeft van een ingroeiende nagel, likdoorn in de nagelwal of een afwijkende nagelstand zoals een tunnelnagel dan bestaat er een mogelijkheid om een nagelbeugel te plaatsen om de nagel te corrigeren. Door de trekkrachten van de nagelbeugel op de nagel zal de nagelstand gecorrigeerd worden. De nagelbeugel wordt op maat gemaakt, op de nagel geplaatst en vastgezet om de nagel te dwingen rechter te groeien. Dit is wel afhankelijk van de toestand van de nagel, ik zal ter plaatse bekijken welke beugel voor u het meest geschikt is. Omdat geen enkele nagel en probleem het zelfde is gebruik ik diverse soorten nagelbeugels.
Als de beugel eenmaal is bevestigd groeit deze met de nagel mee en na verloop van tijd groeit hij eraf.
In sommige gevallen is het noodzakelijk deze behandeling enige malen te herhalen omdat de nagel veel weerstand biedt.

Controle nagelbeugel

Het gebruik van een nagelbeugel dient echter wel gecontroleerd te gebeuren!
Een afspraak om de 6 weken is hierbij echt noodzakelijk om vervelende situaties te voorkomen zoals bijvoorbeeld: loslating van de nagelplaat of breken van de nagelplaat.
Een nagelbeugel mag geen pijn doen. Controleer regelmatig of de nagelbeugel geen drukplekjes (roodheid) of irritatie veroorzaakt.
Hebt u een verminderd gevoel of geen gevoel meer in uw voeten laat dan iemand anders de huid rond uw nagel controleren.
Laat de nagelbeugel los of is er een drukplekje neem dan direct contact op met uw pedicure.
Heeft u uw teennagels gelakt en wilt u de nagellak eraf halen? Gebruik dan een nagellakremover zonder aceton. Aceton kan het materiaal aantasten waarmee de beugel vast zit.
Vergeet de controle afspraak bij uw pedicure niet!

BS/Spange

BS/Spange

De BS/spange is een langvormige strip wat gemaakt is van glasvezel versterkte Duroplast (wit kunststof).
Moleculen in kunststof willen altijd terug naar hun oorspronkelijke vorm, dat houdt in dat na het vastlijmen van de strip op de nagelplaat de BS/spange zich weer wilt herstellen naar zijn oorspronkelijke vorm.
Door de spanning of trekkracht van de strip wordt de nagel in de nagelwal omhoog getrokken. Door de elasticiteit van de nagelplaat en spanning van de strip zal de nagelplaat hierdoor corrigeren.

De BS/spange groeit met de nagel mee en zodra deze zich aan het uiteinde bevind zal het loslaten en is mogelijk de klacht verdwenen.
De BS/spange behoudt zijn werkkracht 4 á 6 weken.
Vanuit de praktijk blijkt dat als de BS/spange goed verankerd is, deze zelfs 3 maanden kan blijven zitten.
De beugel heeft een groot draagcomfort en de nagels kunnen worden voorzien van nagellak (nagellak verwijderen met remover zonder aceton i.v.m. loslaten van de beugel.

Draadbeugeltechniek

Draadbeugeltechniek

Een stalen platte veer waar twee haakjes aan gemaakt worden.
Het veertje wordt rechtstreeks op de nagel en op maat gemaakt.
Door de spanning of trekkracht van het veertje wordt de nagel in de nagelwal omhoog getrokken.
Deze groeit met de nagel mee naar voren en moet indien nodig achteruit terug geschoven worden.
Deze beugel kan men 2 à 3 keer hergebruiken; daarna vermindert de spankracht.

Goldstadt-spange
goldtspange2

De Goldstadt-spange

De Goldstadt-spange bestaat uit chirurgisch metaal. De buitenkant is verguld vandaar de naam Goldstadt-spange.
De nagelbeugel wordt op maat gemaakt en geeft direct verlichting van de pijnklachten.
De beugel wordt met speciale lijm vastgezet, zodat deze er niet af kan vallen en groeit met de nagel mee.
Over de bovenkant van de nagelplaat en nagelbeugel komt een dun laagje gel.
Dit om te voorkomen dat u overal achter blijft haken met de nagelbeugel.
De trekkracht die de nagelbeugel geeft, zorgt dat de nagelplaat tijdens het groeien, steeds vlakker wordt.